DEMİRCİ’NİN
GEÇİM KAYNAKLARI
Derya YAPICI
MCBÜ Eğitim
Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilgiler Eğitimi Bölümü Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
2.Sınıf Lisans Öğrencisi
GİRİŞ
Demirci, Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu
Bölümü’nde Demirci-Simav Dağları’nın batı eteklerinde kurulmuştur. Manisa il
merkezine 176 km uzaklığı ile en uzak ilçe olma özelliğini taşıyan Demirci’nin
ortalama yükseltisi 850 metredir.[1]
DEMİRCİ’NİN
GEÇİM KAYNAKLARI
Demirci’nin başlıca geçim kaynakları:
Hayvancılık, halıcılık, tütüncülük ve meyveciliktir. Demirci’nin mevcut arazisinin %5’ ini teşkil
eden 65.000 dekarlık çayır mera ile, %7’sini teşkil eden 88.220 dekarlık tarıma
elverişsiz arazi varlığı, hayvancılığın gelişmesine uygun bir ortam
yaratmaktadır.[2]
Coğrafi yapının kıraç olması dolayısıyla
hayvancılık, ilçe halkının ana geçim kaynaklarından birini oluşturmaktadır.
Demirci’de 86.700 küçükbaş, 12.355 büyükbaş hayvan, 3.050 adet arı kovanı
vardır. [3]
Yeraltı kaynakları bakımından, oldukça zengin
ve çeşitli varlığa sahip olduğu halde, Demirci’de bu potansiyel harekete geçirilmiş
değildir. MTA Enstitüsü tarafından yapılan “Türkiye’ de bilinen yeraltı
zenginlikleri envanterine” göre, Demirci’de şu madenler bulunmaktadır: Bitümlü
şist: Marmaracık Köyü, Çağıllar Mevkiinde, Demir: Eskihisar Köyü, Kavakpınar
mevkiinde, Kükürt: Yarbasan İrişler Köyü mevkiinde, Mika: Bayramşah Köyü
mevkiinde, Petrol: Merkez Demirci ilçesinde, Feldspat: Mahmutlar, Çanakçı,
Söğütçük Köyleri civarında, Mermer: Saraycık Köyü civarında, Kaolen: İsmailler
Köyü civarında, Ayrıca uranyum ve Saruhanlı çevresiyle birlikte Demirci
Durhasan Köyü ve civarı, perlit yatakları bakımından oldukça zengindir. Toplam
rezervin 52.100.000 ton dolayında hesaplanmış olmasına karşın, bu konuda herhangi
bir işletme çalışmasına başlanmamıştır.[4]
Bölgemizde, yeraltı zenginliklerinden
olan feldspat, Mahmutlar, Çanakçı, Söğütçük havalisinde yoğun olarak açık ocak
şeklinde çıkartılmaktadır. Felspat, seramik sanayisinin hammaddesi olarak
kullanılmaktadır. Alaağaç Köyü Gürneyt mevkiinde bulunan taş ise ateş tuğlası
yapımında kullanılmakta olup işletmeye alınmamıştır. [5]
Demirci’de halıcılık yüzyıllardan beri
uğraşılan bir geçim kaynağıdır. Orta Asya’dan Türkler tarafından Anadolu’ya
getirilen halıcılık Selçuklular tarafından daha da mükemmelleştirilerek
Anadolu’nun her tarafına iletilmiş, bu arada Demirci’ye de getirilmiştir.[6]
Son yıllarda halıcılık,
Demirci’de yapısal bir değişime uğramıştır. Bunda, serbest piyasa ekonomisinin
gereği olarak talep unsurunun etkili olduğu söylenebilir. Demirci’de makine halıcılığı
alanında büyük yatırımlar yapılmış, halıcılık sanayileşme sürecine girmiştir.
Demirci Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü’nce yapılan
istatistiğe göre, 38 ince halı, 37 kaba halı olmak üzere toplam 75 adet halı
dokuma tezgahı vardır. Ayrıca yan sanayi alanda 26 tarak, 23 vargel, 5 boyahane
bulunmaktadır. Bu tesislerde, toplam 800 kişi çalışmaktadır. Halı fabrikaları,
her türlü alt yapısı mevcut olan Ahi Evren Sanayi Sitesi
[1] Ömer
Seyfettin SEVİNÇ-İsmail TAŞLI-Kadir AKCAN, “Demirci’nin Bitki Örtüsü ve
Florastik Özelliklerine Genel Bakış” , 1.Demirci
Araştırmaları Bilgi Şöleni, İstanbul, Lisans Yayıncılık,06.11.2010,syf.19
[2] Hayri
YÜCEER, Demirci 1995, İzmir, Akgün Basım Yayın Gazetecilik, 06.11.1995, syf.17
[3] Hayri
YÜCEER, A.G.E, syf. 17
[4] Hayri
YÜCEER, A.G.E, syf. 17
[5] Hayri
YÜCEER, A.G.E, syf. 17
[6] Hayri
YÜCEER, A.G.E, syf. 17
alanında yoğunlaşmaktadır. Demirci’ye
ayrı bir organize sanayi bölgesi kurulması gerekmektedir.[1]
El halıcılığı alanında ise 6823 büyük tezgah, 2152 küçük tezgah olmak
üzere, toplam 8975 tezgah bulunmaktadır. Bunların % 95’i ağaç tezgahtır.[2]
Demirci’nin, son yıllarda yeni umudu haline gelen ürün, tütündür. Tütün
Demirci’nin coğrafi yapısının dağlık ve kıraç olması yüzünden, kaliteli olarak
yetiştirilmektedir. Tütüncülük mevsimlik bir iş olarak görülmesine karşın,
bütün bir yıl uğraşılmayı gerektirmektedir. [3]
Demirci’de merkez ve 89 köyde tütün ekimi yapılmaktadır. Ekimi yapılan
tütün alanı 7.400 hektardır. 1994 yılında, 42.828 balye tütün üretilmiştir. [4]
Tekel Genel Müdürlüğü Demirci’ye yaprak tütün bakım atölyeleri yapmayı
planlamıştır. Bu amaçla kamulaştırmalar yapılmıştır. Bu atölyelerden bir tanesi
yapılmış ve hizmete alınmıştır. Kalan atölyelerin yapılması halinde önemli
ölçüde istihdam imkanı sağlanacaktır. [5]
Demirci’de meyvecilik, iklim ve toprak şartlarının elverişli olması
nedeniyle zengin bir potansiyele sahiptir. Elma, armut ve ayva olarak yaklaşık
150.000 ağaçta 3000 ton ürün elde edilmiştir. Bu meyvelerden elma, üretim
olarak ilk sırayı almaktadır. Elma üretiminde Bardakçı ve Esenyurt köyleri önde
görünmektedir. Yörede yetişen diğer meyve türleri arasında erik, kayısı, iğde,
muşmula, kiraz, şeftali, vişne, nar, zerdali, zeytin yer almaktadır. Üretim
miktarı yönünden elmayı kiraz, şeftali ve erik takip etmektedir. Kiraz üretimi,
ilçe dışı ve pazarlara yönelik olarak gerçekleştirilmektedir. Özellikle
Napolyon ve dağ kirazı türleri ihraç edilerek ilçe ekonomisine katkı
sağlanmaktadır. İhracatçı firmalar, kirazı yerinde satın almaktadırlar. Üzüm,
incir ve dut üretiminin yöre ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak
gerçekleştirildiği görülmektedir. Son yıllarda yayla bağcılığı alanında verimli
çalışmalar yapılmaktadır. [6]
Belediyeye ait Soğuk Hava Tesislerinin meyveciliğin gelişmesi ve
pazarlama imkanları açısından önemli bir rolü vardır.[7]
SONUÇ
Demirci’nin geçim kaynaklarını;
hayvancılık, tütüncülük, halıcılık ve meyvecilik oluşturmaktadır. Yöre halkı
geçimini bu kaynaklardan sağlamaktadır. Günümüzde istihdamın sağlanması ve
teknolojinin gelişmesiyle halıcılık ve meyvecilik daha ön plana çıkmıştır.
İlçede Eğitim Fakültesi’nin olması ekonomiyi olumlu yönde etkilemiştir. Demirci
ekonomik gücünü yıllardan beri bu kaynaklardan almıştır.
KAYNAKÇA
SEVİNÇ Ömer Seyfettin-TAŞLI
İsmail-AKCAN Kadir, “Demirci’nin Bitki Örtüsü ve Florastik Özelliklerine Genel
Bakış”, 1.Demirci Araştırmaları Bilgi Şöleni, İstanbul, Lisans
Yayıncılık,06.11.2010
YÜCEER Hayri, Demirci 1995,
İzmir, Akgün Basım Yayın Gazetecilik, 06.11.1995
EKLER
http://www.manisahaberleri.com/manisa/50-derecede-tutun-hasadi-h69900.html
|
http://www.hurriyet.com.tr/demircinin-200-yillik-gecim-kaynagi-halicili-40462864
|
Yorumlar
Yorum Gönder