GASTRONOMİ ŞEHRİ HATAY
Nesibe UYGUN
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Lisans 2.Sınıf Öğrencisi

GİRİŞ
Hatay mutfağı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu(UNESCO) sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanacağı programda Ekim ayı başında Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil edildi. Hatay; böylelikle Dünya Gastronomi Şehri statüsünü aldı. Hatay 600’e yakın yemeği ile Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi Kenti ilan edildi.[1]
HATAY MUTFAK KÜLTÜRÜ
Hatay mutfağının zenginliği her şeyden önce içinde bulunduğu çevresel koşulların uygunluğundan kaynaklanmaktadır. İklim, su, tarımsal arazi, büyük ve küçük hayvan besiciliği açısından her türlü gıda maddesinin üretilmesine uygun bir alanda yer alması, mutfağın şekillenmesinde tartışılmaz bir öneme sahiptir. Çünkü mutfağın bir bileşeni olan yemeklerin temel hammaddesi, yine kentin kendi üretimiyle düşük maliyetle karşılanmaktadır. Hem üretimin kolayca yapılması, hem de maliyetinin uygun olması, mutfak kültürünün ciddi anlamda şekillenmesine neden olmaktadır. Bunun sonucu Hatay mutfağı et yemekleri, dolmalar, sebze yemekleri, reçelleri, turşuları, pilavları, aşları, mezeleri ve salataları, doğadan toplanan ot yemekleri, tatlıları, pasta ve börekleri, süt ürünleri, kuru yiyecekleri ile gerçekten de Anadolu’nun en zengin mutfakları arasına girmektedir. Belki de şu anki haliyle en zengini desek yanlış olmayacaktır. Sabah, öğlen ve akşam olmak üzere temelde üç ana öğün yemek yenen Hatay’da sofralar genelde her daim zengin menülerden oluşmaktadır. Hatay yemeklerinin en önemli ayırt edici özelliklerinden birisi baharatlardır. Baharatlar hem lezzet verici olarak hem de süsleme unsuru olarak hemen hemen her yemekte hatta kahvaltılık ürünlerde bile kullanılmaktadır. Kimyon, karabiber, nane, sumak, pul biber, tarçın, karanfil, çörek otu dışında, şumra (rezene), küzbara (kişniş), zahter (kekik), habak (reyhan) gibi yerel isimleriyle bilinen birçok baharat kullanılmaktadır[2].
HATAY KÜLTÜRÜNDE KEKİK ve BAZI KULLANIM ALANLARI
Anadolu’nun diğer bölgelerine göre Zahterin Hatay’da tamamen farklı bir kullanımı vardır. İlkbahar döneminde dağlardan toplanan zahterden elde edilen yiyecekler, bu mutfağın doğal otlarla ilişkisinin en güzel örneğini sergilemektedir. Zahter, artan talep nedeniyle son yıllarda bahçelerde de yetiştirilmeye başlanmıştır. İlk toplandığı zaman taze olarak satışa sunulan zahterden salata yapılmaktadır. Mevsimi dışında ise zeytinyağında salamura yapılarak saklanmakta veya kurutulmaktadır. Kurutulmuş zahter bazı çökeleklerde ve yemeklerde kullanılmaktadır[3].
KEKİK(ZAHTER) SALATASININ YAPIMI
Taze zahter iyice yıkanarak temizlenir. İnce ince doğranır ve tuz ile ovularak yeniden yıkanır ve suyu süzülür. İçine küçük doğranmış taze veya kuru soğan, maydanoz, domates ve zeytinyağı eklenerek karıştırılır. İsteyenler nar ekşisi de ekleyebilir. Tuz serpilir. Zahterin olmadığı mevsimler için salamura zahter hazırlanır. Taze zahter iyice temizlenip yıkandıktan sonra ince ince kıyılır. Geniş bir  tepside zeytinyağı ve az tuz ile karıştırılır. Cam kavanozlara konularak üzerine zeytinyağı eklenir. Böylece kış mevsiminde yine salatası yapılarak


[1] https://www.antakyagazetesi.com/hatay-dunya-gastronomi-sehri-oldu/  Erişim Tarihi:07.12.2017.
[3] http://www.hatay.gov.tr/kurumlar/hatay.gov.tr/%C4%B0%C3%A7erikler/e-kitaplar/HATAY%20MUTFAK%20K%C3%9CLT%C3%9CR%C3%9C%20VE%20YEMEKLER%C4%B0.pdf Erişim Tarihi:14.12.2017.
tüketilebiliir. Not: Kış ayları için taze zahter güneşte kurutulur. Salataya konulmadan önce hafif haşlanıp suyu süzülerek kullanılır[1].

SONUÇ
Hatay Yöresi birçok yemek çeşidi ile muhteşem bir Anadolu mutfağı örneğidir. Bunun yanında kültürel bir zenginliğe sahip olduğunu görebiliriz. Birçok yemek kültürünün ve çeşidinin yanında birçok milletten insanların da bir arada hoşgörü içinde yaşadığını da görebiliriz. Hatay; Türk ve Arap mutfağının ortak buluşma yeridir. Kekik(zahter) bunun en büyük örneklerindendir. Tadılması gereken bir çeşit olup hemen hemen her yemek çeşidinde vazgeçilmez bir baharat olarak kullanılmaktadır.
YARARLANILAN KAYNAKLAR
https://www.antakyagazetesi.com/hatay-dunya-gastronomi-sehri-oldu/  Erişim Tarihi:07.12.2017
http://www.hatay.gov.tr/kurumlar/hatay.gov.tr/%C4%B0%C3%A7erikler/e-kitaplar/HATAY%20MUTFAK%20K%C3%9CLT%C3%9CR%C3%9C%20VE%20YEMEKLER%C4%B0.pdf Erişim Tarihi:14.12.2017
EKLER


[1] http://www.hatay.gov.tr/kurumlar/hatay.gov.tr/%C4%B0%C3%A7erikler/e-kitaplar/HATAY%20MUTFAK%20K%C3%9CLT%C3%9CR%C3%9C%20VE%20YEMEKLER%C4%B0.pdf Erişim Tarihi:14.12.2017.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar